Följ Wenngarn

Wenngarn Yearling Sales - Hästfest i slottsmiljö

Pressmeddelande   •   Aug 03, 2017 16:41 CEST

Ett av förra årets toppnummer - Antilop en hingst e. Maharajah u. Pantholops som sålde för 1 050 000kr och köptes av Roger Walmann. Foto: Claes Kärrstrand

Wenngarn Yearling Sales fortsätter att växa. Siktet är inställt på en hel hästvecka, men årets upplaga sträcker sig över två dagar. På Wenngarn slott, strax utanför Sigtuna, kommer 200 ettåriga hästar att auktioneras ut den 14-15 augusti.

- Vi har inspirerats av hästauktionerna i Lexington, Italien och Frankrike som sker i vackra miljöer och Wenngarn är en otroligt vacker plats med en tusenårig historia, säger Emmelie Arneng, verksamhetschef för Wenngarn Yearling Sales.

Hästarna som presenteras är i världsklass och kommer från de främsta uppfödarna i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Italien. I år ska 97 hästar upp i ringen första dagen och 100 hästar dag två.

- Under förra årets auktion såldes 76 hästar för totalt 26 970 000 kr och vi snittade 354 868 kr per såld häst. Vilket vi var mycket nöjda med. I år känns innehållet på auktionen något vassare. Nytt för i år är att det även kommer att säljas betäckningar och andelar i avelshingstar. Bland annat kommer det säljas en betäckning i fenomenet Ready Cash och andelar i de amerikanska topphingstarna Father Patrick, Donato Hanover och Muscle Hill, berättar Emmelie Arneng.

Vanligtvis är hästauktioner bara till för de som vill köpa och sälja häst, men under Wenngarn Yearling Sales kommer det att finnas upplevelser även för både stora, små, inbitna som nyfikna. Det kommer att vara möjligt att titta på hästarna som står uppställda i boxar mitt på områdets stora gräsmatta, besöka hästmässan eller testa på ponnyridning utanför slottet. Dessutom kommer Vinnie att gästa Wenngarn under måndagen och besökarna ges möjlighet att upptäcka hästkraften på en mekanisk travhäst.

-Vi vill skapa en riktig hästfest med auktionen i centrum. Alla ska känna sig välkomna, både de som redan är i branschen och de som aldrig varit på en auktion tidigare. Intresset efter förra årets auktion var så stort att vi fick göra två auktionsdagar. Inom något år hoppas jag det blir en hel hästvecka där också kallblodshästarna och galopphästarna kan ta plats en varsin dag och varför inte sälja Rikshästarna, som är en stor hästägarsatsning som Svensk Travsport gör, en dag? Vi måste samarbeta för att hitta synergier mellan fler olika hästbranscher, säger Emmelie.

För att sätta fokus på samarbetet och den gemensamma hästkraften, inleds auktionen med Wenngarn Charity Auction, en välgörenhetsauktion där pengarna oavkortat går till fem olika verksamheter som alla har gemensamt att de verkar för att skapa förutsättningar för värdefulla möten mellan hästar och människor. Wenngarn Charity Auction, sker i samarbete med ATGs nya initiativ Drömfonden. Förra årets välgörenhetsauktion inbringade 237 000 kr och årets mål är satt till en halv miljon.

- Tack vare hingstägarna som har donerat betäckningar i flera topphingstar såsom Ready Cash, S.J.’s Caviar, Muscle Massive och Maharajah så hoppas jag att vi ska nå vårt mål. Jag var otroligt nöjd med förra årets resultat och vad de pengarna faktiskt har genererat i verkligheten, vilket vi kommer visa delar av på film innan auktionen startar.

Programpunkter – Wenngarn Yearling Sales

  • Auktionsdag: Måndag och Tisdag 14 och 15 augusti
  • Familjeaktiviteter: 11:00-16:00 (endas måndag 14 augusti)
  • Visning av hästarna: Från kl 10:00
  • Mässan öppnar: 10.00
  • Wenngarn Charity Auction: 18:00

Auktionen startar 18.00 båda dagarna och leds av Per Skoglund, känd från TV4. (allmänheten kan följa auktionen via storbildskärmar runt om hela Wenngarn eller via länk på wenngarn.se/yearlingsales).

Läs mer om Wenngarn Yearling Sales här

Ladda ner Wenngarn Yearling Sales e-katalogen här

För mer information, vänligen kontakta Emmelie Arneng, verksamhetschef för Wenngarn Yearling Sales emmelie@wenngarn.se l Telefon: 070-766 67 74

Ett modernt bysamhälle och en magisk mötesplats med 1000 år av historia och framtid. En levande plats där öppenhet och delaktighet är ledord. Idag omfattar Wenngarn, förutom slottet och barockparken även hotell, möteslokaler, restauranger, butiker, bageri, café, musteri, bryggeri, destilleri, företagscenter, sportcenter, förskola och bostäder. Vår förhoppning är att ni ska lämna Wenngarn med en längtan om att komma tillbaka.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.