Följ Wenngarn

Sisyfos och Wenngarn nominerade för andra året i rad – SWEDISH ARTS & BUSINESS AWARDS 2017

Pressmeddelande   •   Mar 22, 2017 15:11 CET

Wenngarn Slott

Swedish Arts & Business Awards är Kultur & Näringslivs tävling för affärsmässigt grundade kultursamarbeten. Föreningen har anordnat tävlingen sedan 1993 som ett sätt att visa på goda exempel och uppmuntra till långsiktigt hållbara kultursamarbeten. Förra året nominerades Wenngarn och Sisyfos för sitt samarbete kring Wenngarns kulturmiljö och så även i år.

  • Sisyfos affärsidé är fastighetsförädling och förädlingens och utvecklingen av Wenngarns slottsområde är det hittills största och mest utmanande projekt som genomförts i vår regi. Det som lockade var att visa på möjligheten att rädda ett kulturarv på affärsmässiga grunder genom att ta sig an hela området med det övergripande syftet att återigen skapa ett levande bysamhälle med slottet som gemensam byggnad och centrum, säger Olle Larsson, Ägare av Sisyfos.

Wenngarn är ett idag ett samhälle med 500 boende, ett av de största besöksmålen i Sigtuna kommun. I år kommer ca 200 000 personer besöka Wenngarn som besökare. Wenngarn är även en plats för företagande och entreprenörskap och har inom kort 500 arbetsplatser.När Sisyfos köpte området i oktober 2013 var området av Hyresgästföreningen betecknad som slumområde. Ett förädlingsprojekt i ett antal olika steg genomfördes för att lyfta området och återigen öppna upp det som det samhälle det tidigare varit. I hela projektet har stor hänsyn tagit till de Kulturmiljön och de Kulturhistoriska aspekterna och ett ledord genom projektet har varit att bruka för att kunna bevara.

  • Vi är mycket glada och stolta att återigen bli nominerade till ett mycket viktigt pris! Nomineringen till SABA ger ett erkännande till det betydelsefulla arbete med kulturmiljön som vi gör här ute på Wenngarn i samarbete med ägaren. Vår tid på slottet är väldigt kort men vår ambition är att på affärsmässiga grunder hitta vägar att bevara det 1000-åriga slottet och parken så att det kan finnas kvar i 1000 år till. Att använda slottet tror vi är ett sätt att åstadkomma detta, samtidigt som vi tar hänsyn till de spår som lämnats före oss, säger Anders Wikström, Konsult inom Kulturmiljöutveckling på Wenngarn.

Den 20 april avgörs Swedish Arts & Business Awards 2017 under en prisceremoni i föregående års vinnare AMF Fastigheters lokaler på Regeringsgatan 59, en del av Mood-kvarteret.

Juryns motivering:

Den fjärde nomineringen tilldelas bygg- och kulturföretaget Sisyfos AB, vilka också var nominerade förra året, för sin förvandling av den unika kulturmiljön kring Wenngarns slott. Sisyfos AB ligger bakom förvandlingen av Wenngarn utanför Sigtuna som har gått från att vara ett slumlikt område med ett förfallet slott till ett modernt bysamhälle med ett hundratusentals besökare. Projektet är nominerat för den samverkan som har bedrivits mellan företaget, kulturarvet och offentliga aktörer så som kommun och Länsstyrelse.


Juryns motivering: ”Genom projektet Wenngarn har Sisyfos AB både räddat och återskapat en unik kulturmiljö med Wenngarns slott i centrum, som tidigare varit i djupt förfall. Detta har gjorts på ett nytt och unikt sätt som skapat förutsättningar för att projektet och området skall kunna fortleva och vara självförsörjande och gjorts levande genom att över 500 personer nu kan bo och leva på Wenngarns område.”

Olle Larsson, Ägare och VD Sisyfos Holding olle@sisyfos.se Telefon: 070-8401040

Anders Wikström, Konsult inom Kulturmiljöutveckling anders@wenngarn.se Telefon: 0739 9841919

Ett modernt bysamhälle och en magisk mötesplats med 1000 år av historia och framtid. En levande plats där öppenhet och delaktighet är ledord. Idag omfattar Wenngarn, förutom slottet och barockparken även hotell, möteslokaler, restauranger, butiker, bageri, café, musteri, bryggeri, destilleri, företagscenter, sportcenter, förskola och bostäder. Vår förhoppning är att ni ska lämna Wenngarn med en längtan om att komma tillbaka.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.